Преизчислението за 336 хил. души е чак от 1 април, някои ще

...
Преизчислението за 336 хил. души е чак от 1 април, някои ще
Коментари Харесай

4 месеца без увеличение за работещи пенсионери

Преизчислението за 336 хил. души е чак от 1 април, някои ще го чакат и до юни
336 хиляди пенсионери ще получат от 1 април преизчисление на пенсиите си. Толкова са българите, които не престават да работят и откакто са се пенсионирали, като броят им непрекъснато нараства

Ако не престават да вършат осигурителни вноски, те имат право на актуализация на парите си. Преизчисляването се прави служебно от Националния застрахователен институт (НОИ).

Според доста от хората обаче преизчислението би трябвало да се прави от 1 януари, а не от 1 април. Причината е, че за тези най-малко четири месеца те не получават нарастване, макар че са работили през последната година. Освен това разпореждането се издава в период до един месец и по този начин за някои от хората заплащането ще пристигна чак през юни.

Пенсионерите са подали жалби до омбудсмана Диана Ковачева

Тя от дълго време моли за смяна, като в края на 2022 година прикани депутатите да намерят по-справедливо решение.

“За поредна година без решение ще остане казусът при използването на член 102, алинея 2 от Кодекса за обществено обезпечаване. Това значи, че и през тази година служебно преизчисляване на пенсиите ще се прави от първо число на април, а не от началото на годината и по този начин пенсионерите още веднъж няма да получат нарастване в пенсиите си за четири месеца на годината. То ще е единствено за интервала от май до декември на съответната година ”, изясни Ковачева.

Служебното преизчисление на пенсиите на работещите пенсионери от 1 април бе написано в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние през март 2020 година Така в най-тежките пандемични месеци те не се разкарваха да носят удостоверения до Национален осигурителен институт, а преизчислението стана автоматизирано. В началото на 2021 година това бе написано и в Кодекса за обществено обезпечаване.

През предходната година Национален осигурителен институт преизчисли служебно пенсиите на към 340 000 работещи възрастни. Тогава

междинният размер на увеличението им беше 13,20 лв.

Част от работещите пенсионери обаче може и въобще да не получат по-голяма пенсия - подобен е казусът, в случай че действителният ѝ размер не може да доближи изпреварващо растящата минимална пенсия. Сега тя е 467 лева

В тази категория попадат и работещите възрастни, които вземат таван и няма по какъв начин да вдигнат парите си над него, макар че са внасяли осигуровки, трудейки се и след пенсия. В момента тавана на пенсията - 3400 лева, вземат към 1000 души

При преизчислението по длъжностен ред се регистрира единствено спомагателният застрахователен стаж, добит след пенсионирането. Тоест нарастването на пенсията би пристигнало само поради по-високия коефициент на стажа, добит след излизане в пенсия.

Доходите и импортираните осигуровки обаче няма да се вземат поради.

Служебно преизчисление ще се прави от 1 април на всяка година с данните за добития от лицата стаж след пенсионирането до края на миналата календарна година. Преизчислението ще обхване всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест. Те би трябвало да имат добит застрахователен стаж през миналата 2022 година и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с добит след пенсионирането им застрахователен стаж и застрахователен приход до датата на актуалното служебно преизчисляване.

Ако работещ пенсионер желае да бъде регистриран и приходът, върху който са правени осигуровки, ще би трябвало да подаде особено заявление. Тогава нарастването не е обезпечено, а се получава единствено в случай че новите данни дават по-голям размер на пенсията. В противоположен случай тя не може да бъде понижена, а остава остарялата сума.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР